Scris de Andreea Pintea - Temperaturile ridicate din ultimele zile sunt un semnal de alarmă pentru angajatorii care trebuie să respecte anumite norme.
ARAD. Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă al ITM Arad îi atenţionează pe angajatori că vor întreprinde acţiuni de control în ceea ce priveşte aplicarea de către angajatori a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
„În conformitate cu prevederile Ordonanţei, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer”, a explicat inspector şef ITM Arad, Valentin Vanci.
De asemnea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.Îmbolnăvirile la serviciu
ITM mai averitizează angajatorii şi că vor trebui să aibă în vedere prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de temperaturile extreme. Astfel, patronii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi a controlului medical periodic; asigurarea primului ajutor; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni.
Inspectorul şef ITM Arad mai adaugă: „Cei care nu vor aplica măsurile prevăzute de lege, acolo unde este cazul, riscă sancţiunile prevăzute în OUG 99/2000”.Reducerea programului
„Angajatorii care nu pot asig