Condiţiile de acordare a titlului de colegiu s-au înăsprit, iar titlul va fi temporar, urmând a fi înnoit la fiecare cinci ani. Unul dintre criteriile obligatorii îl reprezintă promovabilitatea la bacalaureat peste media pe ţară. Noile cerinţe sunt cuprinse într-un document semnat luna trecută de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Astfel, potrivit metodologiei de acordare a titlului de colegiu naţional sau colegiu tehnic, aceste titluri au valabilitate limitată, iar unul dintre criteriile obligatorii îl reprezintă promovabilitatea la bacalaureat peste media pe ţară.
Un alt aspect evaluat urmăreşte contribuţia deosebită privind dezvoltarea învăţământului, ştiinţei, culturii şi sportului, la nivel local, regional, naţional şi internaţional, activitatea educativă, pedagogică şi ştiinţifică desfăşurată şi performanţele profesionale înregistrate de elevii unităţii de învăţământ reflectate în rezultatele obţinute la concursurile specifice naţionale şi internaţionale.
O altă condiţie obligatorie pentru acordarea titlului o reprezintă “proba timpului”. Astfel, pentru obţinerea denumirii de colegiu naţional, liceele teoretice trebuie să aibă 75 de ani de activitate relevantă, iar liceele tehnice care aspiră la titlul de colegiu tehnic trebuie să aibă cel puţin 50 de ani de activitate ca liceu industrial.
Cel de-al treilea criteriu care trebuie respectat este reprezentat de calitatea corpului didactic titular, de ponderea personalului didactic calificat, cu grade didactice sau doctorat şi de implicarea personalului didactic al unităţii de învăţământ în activitatea de cercetare ştiinţifică sau pedagogică.
Un alt criteriu important este rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat, care ar trebui să fie peste media naţională, în ultimii trei ani.
În Sălaj, patru licee au obţinut titlul de colegiu, două din municipiu şi două d