Germania este considerata campioana reformelor in Europa, cel mai puternic exportator global, paradisul muncitorilor din toata lumea.
Insa, cu datorii cumulate de 130 de miliarde de euro, comunitatile germane sunt obligate sa gaseasca modalitati creative de a-si reduce costurile.
Goslar este un oras mic din landul Saxonia Inferioara, nord-vestul Germaniei. La 12 noaptea, orasul stinge aproape toate luminile, scrie Der Spiegel.
Goslar trebuie sa reduca cheltuielile, iar acest lucru este valabil si pentru sistemul de iluminat, potrivit primarului orasului, Oliver Junk. Orasul economiseste astfel 100.000 de euro anual.
La aceeasi metoda au apelat si alte orase din Saxonia Inferioara, dar si din Renania de Nord-Westfalia, Bavaria si Baden-Wurttemberg.
Timpurile sunt dificile, iar orasele germane au adunat datorii de aproape 130 de miliarde.
Goslar nu este un oras bogat, dar nici sarac, avand o populatie de aproximativ 40.000 de persoane si o datorie pe termen scurt care se ridica la 60 de milioane de euro, pentru care plateste o dobanda anuala de 730.000 de euro. In plus, orasul are datorii pe termen lung de 30 de milioane de euro, precum si 17 milioane de euro pentru operatiuni in desfasurare.
"Le-am spus oamenilor ca nu putem continua asa si ca trebuie sa facem ceva in privinta aceasta", a spus Junk, supranumit de locuitori "printul intunericului".
Au existat desigur plangeri, insa nu masurile de economisire nu au intampinat o opozitie puternica.
"Oamenii inteleg ca Guvernul trebuie sa economiseasca", a explicat primarul.
Alegerea cetateanului
Primul lucru pe care Junk l-a facut in calitate de primar a fost sa redacteze o lista pe care a postat-o pe Internet, cerandu-le cetatenilor sa decida unde vor fi facute reduceri. Goslar trebuie sa isi redu