Este vorba despre desfiinţarea Judecătoriei Măcin, pe motiv că este nefuncţională şi are un volum redus de activitate. Astfel, spune Ştefan Ilie, primarul din Luncaviţa, se îngreunează accesul la justiţie al cetăţenilor arondaţi Judecătoriei Măcin din judeţul Tulcea şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin (peste 39% din populaţia judeţului, adică peste 65.000 de persoane).
S-a propus desfiinţarea unui număr de 30 de instanţe şi a parchetelor de pe lângă acestea, în care intră şi Judecătoria Măcin din judeţul Tulcea şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin. În consecinţă, se discută despre arondarea localităţilor aferente acestor instituţii către Judecătoria Babadag şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag.
La momentul actual sunt arondate Judecătoriei Macin şi implicit Parchetului, un număr de 17 unităţi teritorial administrative, din care 15 comune şi două oraşe, Măcin şi Isaccea. În condiţiile desfiinţării Judecatoriei Măcin şi respectiv Parchetului, datorită poziţiei geografice, pot fi arondate Judecatoriei Babadag numai comunele Ostrov, Dăeni, Peceneaga si Dorabanţu.
„Menţionez faptul că între cele patru comune mai sus enunţate şi oraşul Babadag nu există nici un mijloc de transport în comun permanent, iar pentru a se ajunge la Judecătoria Babadag sau Parchetul de pe lângă această Judecătorie, se parcurge o rută ocolitoare, care dus-întors, însumează peste 150 kilometri“, spune Ştefan Ilie, primar în Luncaviţa şi purtător de cuvânt al Asociaţiei Comunelor din România.
Locuitorii comunelor I.C.Bratianu, Jijila, Grindu, Văcăreni şi Luncaviţa cu celelalte satele componente pot ajunge în oraşul Babadag parcurgând distanţe cuprinse între 180 şi 270 de kilometri.
Locuitorii oraşului Măcin şi ai comunelor Smârdan, Carcaliu, Greci, Turcoaia, Peceneaga, Ostrov, Dăeni, Dorobanţu şi Cerna, nu au niciun mij