Cancelarul german, Angela Merkel, pedepseste Turcia pentru felul in care a gestionat protestele din tara. Partidul sau (CDU), conservator, a respins, in programul sau electoral, aderarea Turciei la Uniunea Europeana, motivand ca tara ar "impovara" blocul european cu dimensiunea si economia sa.
Uniunea Crestin Democrata si partidul-frate bavarez, Uniunea Crestin Sociala (CSU), se opun de mult timp aderarii Turciei la blocul european, insa nu au impiedicat in niciun fel negocierile de aderare la UE, incepute la scurt timp dupa ce Merkel a devenit cancelar, scrie Hurriyet.
Pozitia germanilor s-a modificat insa in ultimele saptamani, deoarece Ankara a raspuns cu brutalitate protestelor din tara, indreptate impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.
In urma cu cateva zile, Merkel se declara "scandalizata" de felul in care Turcia a gestionat protestele, ce s-au transformat in manifestatii violente cand politia a intervenit brutal improscand oamenii cu gaze lacrimogene si jeturi de apa.
Intr-un proiect de program electoral al CDU/CSU, partidele au renuntat la sintagma "parteneriat privilegiat" pentru a descrie felul in care prefera sa fie relatia dintre Turcia si UE si si-au expus opozitia fata de aderarea Turciei.
"Dorim o cooperare puternica intre Uniunea Europeana si Turcia, ca si o colaborare strategica pe politica externa si securitate", se arata in document.
"Respingem aderarea deplina a Turciei, pentru ca tara nu indeplineste conditiile pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE. Tara ar impovara UE cu dimensiunea si structura economiei sale", se mai arata in text.
Germania este cel mai mare partener comercial al Turciei in UE si gazduieste cea mai mare comunitate de turci din Europa. Cu toate acestea, CDU crede ca turcii din Germania sunt mai interesati de slujbe si valorile co