Una dintre minciunile patentate, promovate de regimul comunist şi care persistă până astăzi, este cea legată de sărbătorirea unui mileniu de existenţă a municipiului Satu Mare, în 1972. Sărbătoarea mileniului a fost organizată cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceauşescu la Satu Mare, deşi oraşul va împlini un mileniu de existenţă "pe hârtie" abia în 2213.
Cronicarul Felician Pop scrie că în anul 903 oastea căpeteniilor Zabolsu şi Thosu, tatăl lui Lelu, au asediat fortăreaţa Zatmar. "Dacă luăm de bună „Gesta Hungarorum“ atunci am putea socoti ca an al primei atestări documentare a Sătmarului drept anul 903. Dar dacă „Gesta Hungarorum" este o simplă fantezie, aşa cum susţin unii istorici maghiari, atunci înseamnă că nici anul 903 nu poate fi considerat ca an al atestării documentare şi trebuie să ne raportam la atestarea din anul 1213, când oraşul nostru apărea sub numele de Zathmar" spune Felician Pop, directorul CJCPCT Satu Mare.
Poate pentru că era cea mai îndepărtată reşedinţă de judeţ faţă de capitală, fostul dictator comunist nu a vizitat prea des meleagurile sătmărene. Prima vizită a făcut- o după o jumătate de an de la instalarea sa în fruntea ţării, la 8 noiembrie 1965, apoi după ce Satu Mare a devenit judeţ, în 1968, Ceauşescu mai face o vizită de lucru în 13- 14 iulie 1969, urmată de o vizită fulger, în 16 mai 1970, după inundaţiile catastrofale. Revine în toamna aceluiaşi an, pe 21 noiembrie, pentru a analiza modul în care a fost reconstruit oraşul Satu Mare, după care efectuează vizita milenară, când s-au sărbătorit 1.000 de ani de la atestarea oraşului Satu Mare.
Ultima sa vizita a avut loc în luna mai 1986, când în faţa unei mulţimi uriaşe, înecate sub mii de pancarte, Nicolae Ceauşescu şi-a ţinut primul şi ultimul discurs de a balconul noului sediu politico-administrativ, chintesenţă arhitecturală a comunismului. Într-o atmosferă tipic com