Acesta este rezultatul raportului „Comerţul ilegal cu caviar în Bulgaria şi România“, realizat în perioada aprilie 2011- februarie 2012, pe baza a 30 de mostre de caviar (14 în Bulgaria, 14 în România şi 2 în Austria, caviar produs în fermele din Bulgaria) colectate de la magazine, restaurante, din pieţe, de la vânzători ambulanţi şi ferme de sturioni.
„În urma analizei ADN, patru din cinci mostre declarate de către vânzători ca provenind de la sturioni sălbatici (fiind, aşadar, ilegale) s-au dovedit a fi de morun (Huso huso), specie de sturion ameninţată cu dispariţia. Astfel, s-a confirmat că în Romania şi Bulgaria încă se mai practică pescuitul de sturioni, în ciuda interdicţiei din 2006 (România), respectiv 2011 (Bulgaria) aflată în vigoare până la finalul anului 2015“, spun cei care au realizat acest raport.
În plus, s-a stabilit că regulile de etichetare impuse de Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii Sălbatice de Faună şi Floră pe cale de dispariţie (CITES) nu sunt respectate în totalitate. De cele mai multe ori eticheta corectă lipseşte sau indică un alt conţinut decât cel real. Recipientele conţineau un amestec de caviar provenit de la mai multe specii de sturioni (acest lucru fiind legal doar pentru caviarul presat).
„Cercetările ne demonstrează că prohibiţia, chiar şi susţinută prin sancţiuni mai aspre, nu este suficientă pentru protejarea acestor specii”, a declarat Cristina Munteanu, coordonatorul proiectului în România.
Mai puţin de jumătate din pescarii din deltă consideră că are vreun sens să denunţe braconierii
Conform unui sondaj, 87% dintre pescari îşi doresc ca prohibiţia totală să înceteze cât mai repede, 96% dorind să se păstreze tradiţia de pescuit sturioni. Pe de altă parte, autorităţile de control şi factorii de decizie consideră interdicţia de pescuit o măsură necesară care ar f