Zilele trecute, la Stift Goettweig in Landul Niederoesterreich din Austria s-au sustinut lucrarile celei de a 18-a editii a conferintei “Europa Forum Wachau 2013″, intitulata „Dincolo de criză – Conturul unei noi Europe“.
In cadrul forumului au fost discutate problemele construcţiei noii Europe, a subsidairităţii şi solidarităţii europene.
Din Romania au fost prezenti alături de ministrul de externe, Titus Corlăţean, Ambasadorul Romaniei la Natiunile Unite, Cristian Istrate si consilierul local Christian Macedonschi (FDGR).
„Am avut multe de învăţat de acolo. S-a discutat mult la Wachau şi despre subsidiaritate, solidaritate si responsabilitate”, a declarat Christian Macedonschi.
“Am discutat foarte mult şi despre problema şomajului în rândul tinerilor, una din marile probleme ale Europei din zilele noastre. Aceasta problema se poate rezolva numai pe plan local sau regional, o solutie Europeana general valabila fiind imposibila datorita diversitatii si a specificului local sau regional. In plus s-a pus accentul pe implicarea cetatenilor in dezvoltarea Uniunii Europene, in special in promovarea valorilor si ideii Europei Unite”, a precizat Macedonschi.
Tot la conferinţa din Austria s-a discutat şi despre solidaritatea în interiorul Uniunii Europene, solidaritate de care trebuie să profite şi România, dar asta nu trebuie să însemne că trebuie să aşteptăm să vină alţii să ne rezolve problemele.
Solidaritatea Europeana functioneaza numai dupa reguli foarte clare, prin transparenta si nu trebuie sa fie inteleasa ca un act de caritate sau o favoare. Aceasta solidaritate trebuie sa fie sustinuta de catre toti cetatenii Europei, fiindca Europa suntem noi, cetatenii europeni.
„Părerea mea este că trebuie nu să învăţăm din greşelile pe care inevitabil le vom face, ci să învăţăm din experientele altora, astfel încît costurile region