Abonamentele decontate elevilor pentru transportul la şcoală înregistrează diferenţe uriaşe de preţ de la un judeţ la altul, pe aceeaşi distanţă, o firmă din Brăila cerând 491 de lei pe lună pentru 50 de kilometri, în timp ce, în Dolj, o altă companie percepe doar 42 de lei pentru acelaşi parcurs.
Datele privind costul transportului elevilor, centralizate de Ministerul Educaţiei pentru martie 2013 şi obţinute de MEDIAFAX, arată diferenţe uriaşe între tarife practicate de diferiţi operatori pentru acelaşi număr de kilometri.
Astfel, în judeţul Brăila, compania Transirina Com cere 491 de lei pentru un abonament lunar ce asigură transportul zilnic pe o distanţă de 50 de kilometri. Pentru acelaşi număr de kilometri, în judeţul Dolj, firma Ibraflor Com are un tarif de 42 de lei, adică de aproape 12 ori mai mic.
Diferenţele flagrante la tarife au fost constatate şi pe distanţe mai mici. Pentru distanţa de 48 de kilometri, operatorul Autotim din Timiş cere 76 de lei pentru un abonament, în timp ce acelaşi Transirina Com are un tarif de 518 lei pentru aceeaşi distanţă, mai mult decât pentru 50 de kilometri, potrivit centralizării Ministerului Educaţiei.
La distanţa de 30 de kilometri, preţul unui abonament variază între 30 de lei (CPT Arad) şi 491 de lei (Transirina Com).
Pentru distanţa de 26 de kilometri, BD Davidus cere, în Caraş-Severin, 345 de lei pentru un abonament, în timp ce, pentru acelaşi parcurs, tariful la Antares Transport, în Vâlcea, este de 36 de lei.
Tot în Caraş-Severin, la operatorul Marusia Com, abonamentul costă 500 de lei pentru 23 de kilometri, aceeaşi distanţă fiind taxată, în Iaşi, cu 46 de lei, de Regia Autonomă de Transport Public Iaşi.
Situaţia este similară pe distanţa de 20 de kilometri, pentru care, în Bihor, abonamentul costă 400 de lei la PFA Molnar Radu şi doar 36 de lei la RAGCPS Săcele, în jud