Dezarmare nucleara, noile echilibre de putere in politica internationala si "Prism", programul de supraveghere in Internet, sunt cele mai interesante teme ale vizitei presedintelui american Barack Obama la Berlin. First Family a aterizat ieri seara pe aeroportul din Tegel.
Miercuri, 19 iunie, evenimentele si intalnirile la nivel inalt se tin lant. In urma lor, lumea asteapta ca Obama si Merkel sa dea un semnal clar si si anunte un curs de urmat in viitor. Exista insa deja un punct controversat si care a aprins spiritele in dezbaterea publica din Germania: spionajul datelor personale prin "Prism".
Din declaratiile serviciilor secrete americane, acest program ar fi ajutat la prevenirea a 50 de atacuri teroriste planificate a avea loc in peste 20 de state. Printre altele, ar fi fost impiedicat un atac asupra bursei din Wall Street de la New York. "Declaratia a fost facuta marti de seful serviciului secret american NSA, Keith Alexander, in fata Comisiei pentru Serviciile Secrete ale Congresului SUA", scrie publicatia germana Morgenpost.de.
Germanii sunt in general foarte vigilenti cand e vorba de intruziunea in sfera privata si spionarea datelor personale. Au existat proteste la amprentarea cu vizibilitate in Internet, la scanarea corporala din aeroporturi, la Google Street View fara acordul proprietarilor de imobile. Insa, sub amenintarea terorismului atotcuprinzator, sfera personala e din ce in ce mai restransa, omul devine, vrand-nevand, tot mai "transparent". Protectia datelor personale nu mai e tabu, ci un lucru, sa-i zicem, derizoriu, subordonat unor cauze intotdeauna mai mari.
Inca se mai speculeaza daca, in dosul usilor inchise, Obama si Merkel vor aborda problema cu "Yes, we (s)can". Deputatul liberal Muller-Sonksen a folosit formula la singular si in mod ironic, intr-un mesaj pe twitter. "Yes, I (s)can, Mr. Presiden