Dincolo de simbolistică și controversele legate de programul Prism, poate cea mai importantă componentă a vizitei lui Obama la Berlin a fost cea economică. Mai exact, acordul de liber schimb între SUA și Europa pentru care negocierile vor începe luna viitoare. Acordul ar urma să aibă o influență considerabilă asupra schimburilor comerciale UE-SUA și asupra economiei europene, inclusiv asupra României.
Instaurarea unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite va duce la crearea de locuri de muncă și de creștere economică de ambele părți ale Atlanticului, a explicat Barack Obama la conferința de presă comună cu Angela Merkel.
Declarațiile de la Berlin ale președintelui Obama nici nu puteau veni într-un moment mai potrivit pentru cancelarul german, care în mai puțin de trei luni se va confrunta din nou cu votul alegătorilor germani. “Fiecare dintre noi are o miză enormă în succesul celuilalt. Nu trebuie doar să creștem economic, ci și să facem reforme structurale”, a mai indicat președintele american. O soluție este acordul pentru crearea unei zone de liber schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană, spune Barack Obama.
Luni, s-a stabilit deja că negocierile dintre americani şi europeni vor începe în luna iulie. Deşi în trecut era sceptic, liderul de la Casa Albă a semnalat recent că a hotărât în favoarea ideii prin numirea ca Reprezentant american pentru Comerţ a lui Michael Froman, un adept al acordului cu Europa.
Această zonă de liber schimb, cu taxe inexistente şi regulamente mai laxe, va aduce beneficii enorme Americii şi Europei. Acordul ar putea dubla exporturile Germaniei către Statele Unite şi ar genera 181.000 de noi locuri de muncă doar în Germania și o creştere a PIB-ului pe cap de locuitor cu 4,68% în această ţară. Calculele rezultă din studiul publicat în această săptămână de Fundaţia Bertelsmann şi C