Preşedintele american Barack Obama, care a electrizat în campania din 2008 pentru Casa Albă aproximativ 200.000 de berlinezi, încarnând schimbarea, a revenit miercuri la Berlin, după ce a încercat timp de cinci ani să îmblânzească forţe ce caută, în Statele Unite sau în alte locuri, să blocheze calea, comentează AFP.
El a dat asigurări că serviciile de informaţii americane nu "scotocesc" în mesajele electronice ale cetăţenilor europeni sau americani, relatează AFP.
"Nu ne aflăm într-o situaţie în care (serviciile de informaţii americane) scotocesc în e-mailurile cetăţenilor germani, americani, francezi sau altor" persoane, a declarat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel.
Preşedintele american a apărat totuşi interceptarea datelor telefonice şi electronice la nivel mondial în timp ce programul PRISM al agenţiei americane de supraveghere electronică NSA a generat polemică în Germania, o ţară marcată de subiectul spionajului, căruia i-au căzut victime numeroşi cetăţeni ai fostei Republici Democrate Germane (RDG).
Obama a precizat că supravegherea mijloacelor de comunicare telefonice şi electronice a "salvat vieţi", cel puţin 50 de atacuri fiind dejucate datorită lor, nu doar în Statele Unite, dar şi în lume, mai ales în Germania. El a menţionat, de asemenea, că atingerile aduse vieţii private au fost foarte limitate, iar toate operaţiunile de supraveghere au fost supervizate de un tribunal. La rândul său, cancelarul Angela Merkel, care a crescut în RDG, a dat asigurări că discuţia cu privire la acest subiect a fost "foarte lungă", "foarte completă" şi va "continua". Germania a obţinut "informaţii importante", datorită serviciilor americane, a recunoscut cancelarul, afirmând că schimburile de informaţii între serviciile germane şi americane vor avea loc în continuare. "Internetul este