Un studiu al Organizaţiei “Salvaţi copiii” arată că reţelele de socializare, pe cât sunt de benefice şi atractive pentru cei mici, pe atât pot fi de periculoase.
Reţelele sociale, în special Facebook, sunt atât de populare în rândul tinerilor încât rata lor de utilizare a ajuns în România la 90%. Potrivit studiului 45% dintre copii au avut contact cu necunoscuţi pe internet, iar jumătate dintre aceştia au mers la întâniri cu persoane necunoscute. Procentul este cu 15% mai mare faţă de anul 2011. Instituţia desfăşoară în această perioadă o campanie de prevenire a riscurilor la care se expun cei mici, după cum declară Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei “Salvaţi copiii“.
“Din punct de vedere al riscurilor legate de utilizarea internetului, sunt: hărţuirea sexuală, protejarea datelor cu caracter personal, expunerea la mesaje nedorite şi periculoase pentru dezvoltarea copiilor – ca urmare a discuţiilor pe internet, să se ducă să întâlnească persoane necunoscute”, a spus preşedintele executiv. Pentru a nu se ajunge în astfel de situaţii, trebuie să existe o comunicare strânsă între părinte şi copil, a spus Gabriela Alexandrescu, potrivit Radio România Actualităţi. “Comunicarea între copil şi părinte să fie foarte strânsă. Părintele să înţeleagă că în lumea de azi a apărut şi această lume virtuală şi să o trateze ca pe cea reală”, a mai adăugat preşedintele executiv al Organizaţiei “Salvaţi copiii“.
Statisticile prezentate azi mai arată că prin interacţiunile pe messenger sau pe reţelele de socializare, aproximativ 90% dintre copii au declarat că au fost jigniţi pe internet. Mai mult decât atât, 43% au văzut imagini cu caracter sexual pe parcursul ultimului an.
Un studiu al Organizaţiei “Salvaţi copiii” arată că reţelele de socializare, pe cât sunt de benefice şi atractive pentru cei mici, pe atât pot fi de pe