Deşi despre parlamentari lumea are impresia că sunt nişte trântori care fac biluţe pe banii statului, să ştiţi că nu toţi sunt la fel. Unii mai şi muncesc – i-am văzut noi! E drept că nu dau cu sapa, ci cu mapa, dar cert este că ei lucrează intens, zilele astea, la revizuirea Constituţiei. Printre părinţii noii Constituţii l-am regăsit şi pe domnul Gheorghe Emacu, un deputat care crede că tricolorului o să-i stea muuult mai bine cu stema în mijloc.
Reporter: Cum v-a venit ideea cu punerea stemei pe steag?
Gheorghe Emacu: Am considerat că e necesar să avem stema pe tricolor, ţinând seama de faptul că mai există un stat, Ciadul, al cărui drapel, din punct de vedere cromatic, se aseamănă cu drapelul nostru. Pe de altă parte, am dorit un plus de autenticitate şi de personalizare a acestui simbol naţional şi, poate nu în ultimul rând, o posibilitate în plus de a scoate în evidenţă elemente de tradiţie, de cultură, de istorie. Oricum, până la adoptarea propunerii mai e cale lungă: discuţia ei în Camere, la Consiliul Legislativ, la Curte, plus votul popular, la referendum!
Rep.: Credeţi că, dacă punem şi stema pe steag, românii vor fi priviţi altfel peste hotare?
G.E.: Cred într-un plus de recunoaştere, chiar şi în planul simbolurilor. Imaginaţi-vă că la o competiţie sportivă primele locuri ar fi ocupate de Ciad şi de România. S-ar stârni un sentiment de confuzie, pe când adoptarea unei steme ar fi un semn de distincţie!
Rep.: Aţi propus o stemă cu însemnele heraldice ale celor cinci provincii istorice. Nu era mai de actualitate să faceţi una cu opt regiuni, câte vor fi după reorganizare?
G.E.: Dacă se va accepta regionalizarea, s-ar putea introduce o nouă stemă sau s-ar putea modifica stema actuală. E posibil deci ca pe stemă să fie simbolizate şi cele opt regiuni de dezvoltare economică despre care se vorbeşte. Oricum, specialiştii