Guvernul afgan a suspendat negocierile cu Washingtonul asupra unui acord bilateral în domeniul securităţii, în semn de protest faţă de intenţiile Statelor Unite de a se aşeza la masa discuţiilor cu talibanii. Decizia a fost luată de preşedintele afgan Hamid Karzai la finalul unei „reuniuni excepţionale” cu consilierii săi şi echipa însărcinată cu securitatea naţională.
La Kabul, autorităţile afgane au fost luate prin surprindere de decizia Washingtonului de a trimite emisari la Doha, acolo unde talibanii şi-au deschis „Biroul politic al emiratului islamic Afganistan”, după numele dat de talibani regimului lor cât au fost la putere între 1996 şi 2001.
În replică, preşedintele american, Barack Obama, şi-a exprimat speranţa că procesul de reconciliere în Afganistan va continua, în pofida reacţiei vehemente a Administraţiei de la Kabul. "Sper că procesul de reconciliere va continua în pofida acestor probleme", a spus Obama într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Statele Unite susţin că motivul pentru ca ar vrea să trimită emisari la Doha ar fi că au nevoie de un acord cu talbanii privind încetarea atacurilor asupra trupelor străine.
Talibanii s-au arătat deschişi la dialog însă la scurt timp au ucis patru militari americani într-un tir cu rachetă sau mortier asupra bazei americane din Bagram, lângă Kabul, fapt care nu este de bun augur pentru „negocierile” dorite de Washington pentru un acord de încetare a ostilităţilor în Afganistan, unde Statele Unite mai au 66 de mii de militari. Aceştia ar trebui să se retragă în 2014 iar marţi, 18 iunie, deja, ca un prim pas major în acest sens, serviciile de securitate afgane au preluat controlul asupra ultimelor districte aflate sub autoritatea Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate, care va avea de acum înainte doar un rol de susţinere şi de instruire a celo