Marea Britanie ar trebui să modifice legislaţia astfel încât bancherii ãneglijenţi“ să poată fi pedepsiţi cu închisoarea, iar acestora să lise poată fi retrase retroactiv bonusurile şi pensiile, sunt recomandările unei comisii parlamentare britanice înfiinţate după ce banca Barclays a fost amendată pentru manipularea dobânzilor LIBOR, scrie presa internaţională.
Bancherii de top care-şi păgubesc serios băncile sau pun în pericol banii contribuabililor se pot aştepta la amenzi, să li se interzică ocuparea unei funcţii în industrie sau, în cele mai grave cazuri, să fie trimişi la închisoare“, a afirmat Andrew Tyre, preşedintele Comisiei Parlamentare de Standarde Bancare, citat de agenţia Thomson Reuters.
Raportul comisiei cere reglementări mai stricte în privinţa remuneraţiilor, o concurenţă mai mare între băncile britanice şi mai multă transparenţă referitor la responsabilităţile directorulor executivi. Deşi nu sunt angajante, concluziile comisiei ghidează autorităţile, spun analiştii intervievaţi de The Wall Street Journal.
La apogeul crizei financiare, contribuabilii britanici au contribuit cu 133 miliarde lire sterline (155,5 miliarde euro) la salvarea băncilor falimentare. Mai mulţi bancheri au fost puşi în colţul ruşinii de public şi de presă, dar niciun bancher de top nu a fost acuzat de vreo infracţiune.
Acum băncile se pregătesc de impact. Barclays, RBS Lloyds şi alte instituţii de credit din Marea Britanie colaborează pentru un răspuns coordonat privind raportul, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Contribuabilii şi clienţii au pierdut. Economia a avut de suferit. Reputaţia sectorului financiar a fost sever afectată. Încrederea în bănci a scăzut la un nou minim“, se arată în raportul comsiei, înfiinţate anul trecut.
Scandalul privind manipularea dobânzilor LIBOR izbucnit în vara anului trecut a alimentat furia so