Statele din Orientului Mijlociu sunt alarmate de apariţia unui nou virus, încă necunoscut cercetătorilor din domeniu, fapt ce creşte incertitudinea regiunii, creeând o vulnerabilitate privind securitatea internaţională, cu atât mai mult cu cât acesta a fost deja adus din Orient în unele state europene.
MERS reprezintă un derivat, susţin cercetătorii, al virusului SARS, care s-a răspândit producând victime în perioada 2003-2004. Transmiţându-se prin contact direct, peste 50% dintre persoanele care au contactat virusul au decedat, acesta fiind caracterizat prin afectarea sistemului respirator, răspândindu-se apoi în întregul organism.
Virusul MERS – Date statistice înregistrate până la data de 14 iunie 2013
Ţara
Cazuri înregistrate
Victime
Franţa
2
1
Italia
3
0
Iordania
2
2
Qatar
2
0
Arabia Saudită
46
28
Tunisia
2
0
Marea Britanie
3
2
Emiratele Arabe Unite
1
1
Total
61
34
Conform investigaţiilor realizate, MERS pare a fi fost contactat pentru prima dată de o familie care locuia în capitala Regatului Saudit, Riyadh, ridicându-se însă multe întrebări, plecând de la modul în care virusul a fost contactat (ţinându-se cont de faptul că familia respectivă locuia în mediul urban, nu avea contact direct cu animale, consumând totodată alimente doar din supermarket), până la încercarea de a înţelege motivul pentru care ceilalţi locatari, ai imobilului în care locuia familia infectată, nu au fost afectaţi de virus.
În acest sens, Şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Margaret Chan, declara: “Cea mai mare îngrijorare a mea acum este noul coronavirus (MERS). Nu ştim unde se ascunde virusul în natură. Nu ştim cum ajung oamenii să se infecteze. Până nu găsim răsp