Din cauza războaielor ce au loc pe plan mondial, peste 45 de milioane de oameni au fost nevoiţi, anul trecut, să îşi părăsească locuinţele şi să găsească refugiu în alte ţări. De aceea şi numărul refugiaţilor din România a crescut, astfel că ţara noastră a găzduit anul trecut aproape 1.300 de refugiaţi, potrivit unui raport al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.
Potrivit studiului, la finalul anului trecut 45,2 milioane de oameni se aflau în situaţii de deplasare cu aproape 3 milioane mai mult decât la finalul anului 2011. Dintre aceştia peste 15 milioane sunt refugiaţi, aproape un milion solicitanţi de azil, iar 30 de milioane de persoane au fost forţate să se refugieze în interiorul graniţelor propriilor ţări. Şi mai îngrijorător este că 46% din numărul total al refugiaţilor sunt copii, iar peste 21.000 de cereri de azil au fost formulate de minori neînsoţiţi sau separaţi de părinţi.
România a găzuit anul trecut aproape 1.300 de refugiaţi
România ocupă locul cinci ca destinaţie pentru refugiaţii din 2012 în topul celor şapte ţări central europene ce constituie Reprezentanţa Regională a Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Reprezentanţa, cu sediul la Budapesta, cuprinde ţări precum Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă şi România.
Dintre aceste state, Polonia a găzduit cel mai mare număr de refugiaţi (aproape 16.000), în timp ce Slovenia a înregistrat 176 de refugiaţi, cel mai mic număr din grupul ţărilor central-europene. „Acesta este cel mai mare număr de minori neînsoţiţi sau separaţi înregistrat vreodată de Agenţie”, se mai arată în raport.
Potrivit raportului Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, războiul rămâne principala cauză pentru care oamenii sunt nevoiţi să îşi părăsească ţara de origine, astfel că 55% din numărul total de refugiaţi provin din cinci ţări afectate de război: Afgan