Peste 45,2 milioane de persoane erau nevoite să trăiască departe de căminele lor în 2012, majoritatea din cauza unor conflicte, cel mai important număr înregistrat în ultimii 20 de ani, potrivit unui raport ONU publicat miercuri şi citat de AFP.
‘Am înregistrat în 2012 cel mai mare număr de persoane strămutate din 1994 încoace’, an marcat de genocidul rwandez şi de consecinţele destrămării fostei Iugoslavii, a explicat şeful Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi /UNHCR/ Antonio Guterres, într-o conferinţă de presă.
‘Asistăm la o multiplicare a noilor conflicte şi se pare că fostele conflicte nu mor niciodată’, a adăugat el. Circa 55% dintre refugiaţii înregistraţi în raportul UNHCR provin din ţări afectate de un conflict: Afganistan, Somalia, Irak, Siria şi Sudan. Raportul indică de asemenea existenţa unor noi afluxuri masive din Mali, Republica Democrată Congo /RDC/ şi Sudan.
Din cele 45,2 milioane de persoane ‘dezrădăcinate’, 15,4 milioane erau refugiaţi /dintre care 4,9 milioane de palestinieni/, 28,8 milioane sunt strămutaţi pe plan intern şi 937.000 sunt solicitanţi de azil. ‘Dar cele mai dramatice sunt cifrele legate de noii strămutaţi: 7,6 milioane persoane deplasate forţat /…/ adică o persoană de fiecare dată când clipiţi din ochi’, a explicat Guterres. Din cele 7,6 milioane, 6,5 milioane erau strămutaţi intern şi 1,1 milioane refugiaţi.
Escaladarea violenţelor în Siria nu a adus nimic bun pentru 2013, a explicat responsabilul, făcând apel la comunitatea internaţională să contribuie la împărţirea poverii cu Iordania, dar şi cu Liban, unde aproape 20% din populaţie este în prezent siriană, potrivit UNHCR. Circa 1,6 milioane de refugiaţi sirieni sunt refugiaţi la ora actuală în cinci ţări din regiune, iar UNHCR anticipează că numărul acestora va ajunge la 3,45 milioane /dintre care un milion în Liban, un milion în Iordania, un mili