Lumea întreagă încearcă să afle ce i se pregăteşte în şedinţa Comitetului de operaţiuni de piaţă al Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA), care a început, dincolo de Ocean, marţi seara şi se va încheia în noaptea de miercuri spre joi. „Nimic deosebit”, răspund analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET. În dezbatere este eventuala reducere sau chiar oprire a operaţiunilor prin care FED pompează bani, pentru a stimula creşterea economiei americane şi, în consecinţă, a lumii întregi.
Mai toţi analiştii din lume sunt de părere că Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA, sau, mai precis, sistemul federal de emisiune şi control monetar, format din 12 bănci de emisiune regionale) a ajuns spre finalul programului său de stimulare a reluării creşterii economice. Unii spun că foarte aproape, dar în fapt nimeni nu ştie cât de aproape.
La cel mult şase luni depărtare, totuşi.
Cert este că Ben S. Bernanke, preşedintele FED, s-ar putea regăsi curând în situaţia de a-şi dori să-şi încheie mandatul cât mai fericit cu putinţă, încheind şi un ciclu economic amar din istoria economiei americane şi a lumii.
Preşedintele SUA, Barack Obama, tocmai a observat, recent, că Ben Bernanke a stat la cârma FED mai mult decât şi-ar fi dorit (marele Ben).
Observaţia prezidenţială a întărit impresia generală a comentatorilor de la Washington că, din ianuarie, lumea financiară va căuta să descifreze mesajele monetare ale altcuiva decât ale lui Ben.
Acesta este un motiv în plus ca Ben Bernanke să vrea să ia o măsură care să certifice că economia americană s-a însănătoşit şi că este din nou glorioasă şi eficientă cum şi-o doreşte lumea, inclusiv competitorii săi.
După o serie de operaţiuni dramatice şi valuri gigantice de infuzii de lichidităţi în sistemul financiar american şi, inevitabil în cel al lumii, FED a ajuns să împrumute bani băncilor cu dobândă z