Banii de achiziţii pentru contractarea execuţiei lucrărilor necesare barajului acordaţi în 2012 au fost retraşi. Nici barajul Valea de Peşti nu va beneficia de lucrări de amenajare până la identificarea unor noi surse de finanţare.
Acumularea de la Valea de Peşti a fost dată în folosinţă în 1975. De atunci aceasta nu a mai suferit nicio lucrare de întreţinere şi reabilitare majoră. Conform caracteristicilor, barajul este unul de importanţă deosebită.
La 13 noiembrie 2009 a fost emisă autorizaţia de funcţionare în condiţii de siguranţă a barajului, lacului, instalaţiilor şi imobilelor, fără restricţii de exploatare. Autorizaţia expiră în noiembrie, timp în care ar fi trebuit executate lucrările cuprinse în expertiza tehnică. Expertul Dan Stematiu a întocmit o listă cu lucrările necesare ansamblului. Expertul a recomandat impermeabilizarea puţului de acces la casa vanelor, sau cel puţin colectare infiltraţiilor şi evacuarea controlată a acestora, climatizarea casei vanelor şi reabilitarea accesului la echipamente. Apoi s-a recomandat o completare a sistemului de control şi distribuţie a apei către staţia de tratare şi către MHC din aval. În a treia etapă s-a recomandat execuţia lucrărilor de punere în siguranţă a barajului.
Dar aceste lucrări nu condiţionează obţinerea unei noi autorizaţi de funcţionare în siguranţă. Care se va putea acorda şi fără ca aceste lucrări să fie realizate. Însă, vă închipuiţi ce ar însemna amânarea la infinit a investiţiilor. Oricum, este logic ca din 2009, până acum, starea de alterare a părţilor trecute în expertiză să se fi degradat.
În 2012 s-a încheiat procedura de achiziţii pentru realizarea lucrărilor, iar noul guvern a pus în aşteptare finanţarea lucrărilor din motive de constrângeri bugetare.
Practic, banii pentru investiţii au fost redirecţionaţi pentru creşterile salariale promise în