Adoptat prin votul parlamentarilor USL, proiectul de revizuire a Constituţiei intră în analiza Consiliului Legislativ şi, apoi, a judecătorilor constituţionali. Controversatele amendamente admise până acum, inclusiv cel prin care se încearcă distragerea atenţiei de la referendumul din 2009, au fost menţinute şi ieri, în absenţa reprezentanţilor PDL şi PPDD şi cu abţinerea UDMR.
Prima formă a proiectului de revizuire a fost aprobată ieri cu 17 voturi „pentru“ şi o singură abţinere, a deputatului UDMR Mate Andras-Levente. După trimiterea proiectului la conducerile celor două Camere, spre a fi asumat şi semnat de o treime dintre parlamentari, actul pleacă la Consiliul Legislativ. În termen de cinci zile, Consiliul este nevoit să-şi exprime un punct de vedere, urmând ca proiectul să ajungă pe masa judecătorilor constituţionali. Aceştia au, la rândul lor, zece zile la dispoziţie pentru a emite un aviz consultativ. Apoi, cel mai probabil în sesiunea din toamnă, proiectul va fi reanalizat de Comisia condusă de Crin Antonescu şi vor fi operate eventuale modificări pornind de la observaţiile CCR. Odată îndeplinită şi această etapă, proiectul intră în dezbaterea Senatului şi, ulterior, a Camerei Deputaţilor. După adoptarea în plenul celor două Camere, propunerile ajung iar la Curtea Constituţională, de data aceasta pentru un aviz obligatoriu. Consultarea populaţiei se face doar după aceea, în termen de 30 de zile. Deci, cel mai probabil, prin luna octombrie încolo.
Până în toamnă, asupra proiectului de modificare se vor pronunţa însă şi Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia. Reprezentanţii acesteia din urmă vor avea o primă discuţie cu autorităţile de la Bucureşti la începutul lunii iulie. „Nu avem însă niciun fel de dubiu, nu este nevoie de calitatea de cenzor nici a Comisiei de la Veneţia, nici a altcuiva, pentru că nu avem vreun articol discutabil sub as