Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât miercuri, 19 iunie, că este neconstituţională modificarea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la imunitatea parlamentară.
Astfel, a fost admisă în unanimitate sesizarea depusă de preşedintele Traian Băsescu în care se făceau critici referitoare la superimunitatea pe care parlamentarii şi-au introdus-o prin modificarea statutului. Parlamentarii au prevazut în propriul statut că, atunci când Parchetul cere reţinerea, arestarea sau percheziţia unui ales, solicitarea trebuie să cuprindă şi motivele concrete ce justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei.
Băsescu spunea, potrivit realitatea.net, că articolul în forma aceasta încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi cel potrivit căruia justiţia este unică, imparţială si egala pentru toţi. Modificările au fost făcute de parlamentari la începutul sesiunii legislative. De atunci, noul statut a mai fost verificat de judecătorii Curţii de două ori. Aşadar, legea statutului aleşilor se întoarce la Parlament.
În 27 februarie, după o sesizare a PDL şi PPDD, CCR a decis că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al ANI. De asemenea, a fost declarată neconstituţională prevederea potrivit căreia “deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni”. În 3 aprilie, a doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisă de CC în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea suspendării de la lucrările Parlamentului a aleşilor aflaţi în conflict de interese.
Curtea Con