Exista premisele unei scaderi accelerate a preturilor in cartierele bucurestene in urmatorul interval de aproximativ 3 luni, atat cat se estimeaza ca va mai dura pana la epuizarea fondurilor disponibile prin Prima Casa, conform ultimelor date publice furnizate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.
Cel putin asa rezulta in urma unui studiu derulat de HomeFinders.ro pe parcursul a 13 luni, in perioada mai 2012-mai 2013, pe un esantion de peste 464 de cumparatori de locuinte in Bucuresti, care a stabilit ce procent isi poate finanta achizitionarea locuintei doar prin programul Prima Casa, in functie de anumite zone ale Capitalei.
„Au aparut in piata proprietari care nu vor sa-si asume riscul de a amana vanzarea in contextul epuizarii fondurilor disponibile Prima Casa si accepta sau chiar propun un nivel mai scazut al preturilor pentru a fi competitivi in raport cu celelalte oferte”, spune Matei Malos, managing partner HomeFinders.ro.
De asemenea, nu este exclus un blocaj total in utltimul trimestru al anului in zonele in care cererea solvabila (cererea pentru care cumparatorii dispun de mijloace de plata) este mult mai redusa fata de oferta tranzactionabila (disponibila pe piata), blocajul putand fi comparabil cu cel din trimestrul al patrulea 2008, resimtit insa la nivelul intregii piete.
Piata s-ar putea ajusta si de aceasta data in functie de oferta de finantare din piata. Comparand cel mai accesibil produs de creditare cu ceea ce permite finantarea prin Prima Casa, in momentul de fata, cu aceeasi rata la un credit in lei se poate achizitiona un imobil cu un pret mai mic.
Conform calculelor Kiwi Finance, una din cele mai mari companii de brokeraj financiar, in moneda in care se incaseaza veniturile (lei, in majoritatea cazurilor), din cauza diferentelor de