Angajatorii care nu asigură condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, pe timp de caniculă, riscă să fie sancţionaţi contravenţional de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, cu amenzi cuprinse 1.500 de lei şi 2.000 de lei.
Canicula, temperaturile extreme din sezonul estival, impune agenţilor economici reguli suplimentare cu privire la condiţiile de muncă a angajaţilor. După cum a explicat Luminiţa Nemeş, inspectorul şef al ITM Sălaj, pe timp de caniculă, 37 de grade Celsius, angajatorii sunt obligaţi, conform legislaţiei în vigoare, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locurile de muncă, să asigure de la minim doi litri de apă minerală la patru litri pentru fiecare angajat, să dea angajaţilor echipament individual de protecţie în mediul unde este cazul şi, în funcţie de condiţiile de muncă, să asigure duşuri şi să alterneze efortul dinamic cu cel static. Angajatorii care nu pot asigura condiţii propice de muncă salariaţilor, de comun acord cu aceştia sau cu reprezentanţii sindicatelor, pot să aplice măsuri vizând reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru şi în cazuri speciale întreruperea activităţii.
Măsuri speciale pentru salariaţii cu afecţiuni cauzate de căldură
Pentru a preveni îmbolnăvirile profesionale determinate de lucrul în temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia o serie de măsuri. Este vorba despre asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, respectiv monitorizarea angajaţilor care au contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute. Tot în această situaţie, angajatorii sunt obligaţi să asigure salariaţilor care suferă de afecţiuni cauzate de căldură, primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară. De asemenea, în cazul persoanelor cu afecţiuni, se