Guvernul pregateste o noua lege a salarizarii, valabila din 2014, care vizeaza direct bugetarii cu castiguri mici.
Astfel, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariului minim brut pe tara de la 1 iulie si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.
Insa in cazul in care dupa aplicarea noii formule de calcul va rezulta un salariu de baza mai mare decat cel detinut in prezent, atunci se vor acorda majorari salariale anuale succesive astfel incat sa se ajunga la nivelul salariului de baza nominal.
Dar daca dupa noile calcul va rezulta un salariu de baza mai mic decat salariul de baza actual, se va mentine in plata salariul de baza actual pana cand majorarile succesive acordate vor ajunge la nivelul acestui salariu de baza.
Noua lege a bugetarilor: Cine primeste salarii mai mari din 2014
Emilian Duca, partener la Tax&Business Solutions, considera ca propunerea legislativa ar fi una binevenita, avand in vedere ca ar duce la un sistem de salarizare predictibil in sectorul bugetar.
Cu toate acestea, el avertizeaza ca noua schema presupune si un efort financiar destul de mare.
"In principiu, legea ar trebui sa afecteze pozitiv pe cei care au salarii sub nivelul rezultat din aplicarea coeficientilor de salarizare.
Aceasta ar fi o masura de echitate sociala, insa este dificil de estimat daca se vor gasi resursele financiare necesare. Daca aceasta lege va ajunge sa fie pusa in aplicare, ar fi un prim pas spre implementarea reala a unui sistem de salarizare predictibil pentru bugetari", a declarat Emilian Duca, partener la Tax&Business Solutions, pentru Ziare.com.
Insa consultantul fi