Plimbările cu rolele se pot transforma în adevărate tragedii, dacă nu sunt respectate regulile de circulaţie. Pe data de 13 iunie, o fată de 15 ani a ajuns în stare gravă la un spital din Bucureşti, după ce, în timp ce se deplasa cu rolele pe partea carosabilă, a fost lovită de o bicicletă. Accidentul s-a produs pe strada Unirea Principatelor din Focşani, iar poliţiştii au stabilit că fata se deplasa neregulamentar.
Subcomisarul Mădălin Ciolan, din cadrul Biroului Rutier Focşani, ne-a precizat că persoanele care se deplasează pe role sunt considerate pietoni şi sunt obligate să respecte anumite reguli de circulaţie atunci când se află în zona drumurilor publice. „Conform legislaţiei rutiere în vigoare, persoanele care se deplasează pe dispozitive cu role sunt considerate pietoni şi au obligaţii în zona drumului public. Astfel, acestea trebuie să se deplaseze doar pe trotuar, iar atunci când acesta nu există, deplasarea se face pe acostamentul din partea stângă a drumului pe direcţia de mers a pietonilor sau cât mai aproape de marginea părţii carosabile, atunci când nu este acostament. De asemenea, este interzisă deplasarea pe pistele pentru biciclete amenajate şi semnalizate corespunzător. Pe timp de noapte, atunci când se deplasează pe marginea părţii carosabile a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină vizibilă din ambele sensuri”, a explicat subcomisarul Ciolan.
Poliţistul a adăugat că pietonii sau persoanele care se deplasează cu rolele şi sunt accidentate pentru că nu au respectat obligaţiile stabilite de normele rutiere, iar celelalte persoane implicate au respectat legea, poartă întreaga răspundere. Un alt aspect important este acela că această categorie de participanţi la trafic, dacă nu respectă regulile de circulaţie, su