Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara atenţionează asupra pericolului pe care îl reprezintă prezenţa în mai multe zone din judeţ a viperelor comune, cu un venin puternic. Cei mai expuşi riscurilor sunt excursioniştii care ajung pe munte.
În zonele montane ale judeţului Hunedoara şi chiar pe Dealul Cetăţii Devei există pericolul ca turiştii să dea de vipere. Ele îşi fac simţită prezenţa în această perioadă, în care temperaturile sunt ridicate. Reprezentanţii DSP Hunedoara recomandă turiştilor să fie precauţi, iar pentru a evita să fie muşcaţi de vipere trebuie să ţină cont de următoarele sfaturi:
Purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată.
Efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi.
Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt pentru a verifica dacă sunt şerpi.
Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră.
Muşcătura poate fi fatală
Potrivit medicilor, persoanele muşcate de vipere pot muri în cinci ore, dacă nu sunt tratate. Moartea survine în cazuri rare, pentru că de obicei muşcăturile viperelor sunt „uscate”, adică fără a fi inoculat veninul. În cazul unei muşcături, victimele trebuei transportate de urgenţă la spital, unde li se poate administra serul antiviperin.
În judeţul Hunedoara, toate spitalele beneficiază de stocuri de ser antiviperin.
Alte ştiri despre Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara:
Avertizări de caniculă: ce trebuie să facem pentru a ne feri să cădem victime temperaturilor ridicate din aceste zile
Primele zile cu temperaturi caniculare înregistrate în judeţul Hunedoara i-au pus în alertă pe reprezentanţii D