Cea mai modernă modalitate de detectare precoce a cancerului de sân, testul genetic pentru depistarea riscului, s-ar putea realiza şi la Cluj-Napoca, însă e scumpă şi nu se decontează.
Testul genetic pentru depistarea cancerului de sân este aproape imposibil de aplicat la Cluj din lipsa fondurilor. Deşi aparatul există la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, kiturile necesare testării genetice necesare depistării cancerului mamar sunt foarte scumpe. Aparatul este utilizat pentru screening-urile de colon şi col uterin. Casa de Asigurări de Sănătate ori Ministerul Sănătăţii nu au bani ca să suporte din bugetul de stat posibilele screening-uri.
Din cauza kitului foarte scump necesar prelucrării datelor genetice, aparatul este utilizat pentru depistarea cancerului de colon şi de col uterin. Dacă testul genetic pe care l-a realizat şi Angelina Jolie poate fi considerat un moft la Cluj, la noi în judeţ tot în categoria fiţelor sunt incluse şi protezele mamare, care nu sunt, nici ele, decontate de stat.
La cerere, un kit pentru o singură testare pentru depistarea riscului de cancer la sân costă peste 1.000 de euro.
"Testele genetice sunt recomandate pentru pacientele care au în familie rude de gradul I cu cancer de sân, de ovar sau cel puţin o rudă sau două de gradul I şi II care au risc de mutaţii genetice - risc mai mare şi acestea pot fi făcute. Dacă sunt pozitive, sunt indicaţii de tratamente radicale cu reconstrucţie. Sunt teste cu sensibilitate foarte mare şi cu specificitate foarte bună (...) Există paciente care pot beneficia de tratamente corecte şi pot fi vindecate", a explicat, medicul oncolog Dana Grecea, de la Centrul de Tumori Mamare, care funcţionează în cadrul Institutului Oncologic "Ion Chiricuţă" din Cluj.
În ultimul an, la Cluj-Napoca, au existat foarte puţine cereri pentru o astfel de testare genetică