2012 este anul în care s-a înregistrat mai mare număr de refugiaţi sau persoane deplasate intern din ultimele două decenii. Avertismentul vine de la Organizația Națiunilor Unite. Raportul UNHCR arată că la finalul anului trecut se înregistrau peste 45 de milioane de oameni refugiați sau persoane forţate să se refugieze în interiorul graniţelor propriilor ţări.
7.6 milioane de oameni au devenit refugiați în 2012 – practic o persoană a devenit refugiat sau a fost deplasată intern la fiecare 4,1 secunde. Este pentru prima dată în 20 de ani când numărul de refugiați este mai mare decât în 1994 – an marcat de genocidul rwandez şi de consecinţele destrămării fostei Iugoslavii.
Raportul arată că războiul rămâne principala cauză a acestui fenomen. 55% din numărul total de refugiaţi provin din doar 5 ţări afectate de război. Afganistan rămâne principalul „producător mondial” de refugiaţi, nefiind detronat de pe acest loc de 32 de ani. Celelalte state sunt Somalia, Irak, Siria şi Sudan. Anul trecut fenomenul a luat amploare - practic o persoană a devenit refugiat sau a fost deplasată intern la fiecare 4,1 secunde.
Din cei 10,5 milioane de refugiaţi aflaţi sub mandatul UNHCR, jumătate se află în ţări al căror PIB pe cap de locuitor este sub pragul de 5.000 USD. Per ansamblu, ţările în curs de dezvoltare găzduiesc 81% din populaţia totală de refugiaţi a planetei, comparativ cu 70% cu un deceniu în urmă.
Polonia a înregistrat cel mai mare număr de refugiaţi la finalul lui 2012 – aproape 16 mii, în timp ce Slovenia a găzduit cel mai mic număr de refugiaţi - 176. Aceste cifre reprezintă numărul de persoane care au primit statut de refugiat în ultimele două decenii şi care se mai aflau în ţările respective la finalul anului 2012 .
Cu peste 1,200 de refugiaţi înregistraţi la sfârşitul anului 2012, România se află pe locul 5