Societatea de termoficare a Sucevei, Termica, se află la un pas de faliment. De ieri, Termica Suceava a intrat în insolvenţă, o procedură legală, care se aplică atunci când o firmă nu mai are cu ce plăti datoriile trecute deja de data scadentă. Termica înregistrează datorii imense, de sute de miliarde de lei vechi, atât către furnizorii de cărbune, cât şi către bănci, E.ON şi ACET, furnizorul de apă rece.
Procedura de insolvenţă a fost solicitată chiar de către Termica, ca urmare a deciziei Adunării Generale a Acţionarilor şi a Consiliului de Administraţie, cererea adresată Tribunalului Suceava fiind aprobată în cursul zilei de ieri.
Drept urmare, la conducerea societăţii au fost desemnaţi trei administratori judiciari – MGA Insolvency SDRL Suceava, Accer IPURL Suceava şi Management Reorganizare şi Lichidare Iaşi.
Practic, Termica intră de acum înainte într-o formă de funcţionare specială, în care îşi desfăşoară în continuare activităţile curente, precum asigurarea apei calde către suceveni sau efectuarea de lucrări de reparaţii a reţelelor şi instalaţiilor de producere a agentului termic, dar deciziile se iau doar cu acordul administratorilor judiciari, fiind aplicate şi o serie de prevederi speciale în privinţa achitării datoriilor.
Mai exact, pentru o anumită perioadă de timp, vechile datorii acumulate de societate sunt „îngheţate”, în sensul că penalităţile nu li se mai calculează lunar, mărind şi mai mult cuantumul datoriilor acumulate.
Directorul Termica SA, Ovidiu Dumitrescu, a precizat că numai penalităţile lunare pe care le avea de achitat societatea erau de peste 220.000 de lei, iar intrarea în insolvenţă are o serie de aspecte favorabile, dând şansa reorganizării activităţii, într-o perioadă de graţie, în care este scutită de obligaţiile financiare anterioare.
„Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai plătim nimic, pentru că