Întreceri și demonstrații daco-romane, cascadorii ecvestre, o extraordinară expoziție de machete cu specific daco-roman, ritualuri și dansuri cu nimfe dace, filme documentare istorice, târg de meșteri, concerte, gastronomie daco-romană. De toate acestea și multe altele vor avea parte cei care vor merge la Cricău sâmbătă și duminică, 22-23 iunie 2013, la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice.
Evenimentul a fost prezentat miercuri de către organizatori, președintele Consiliului Județean Alba, directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Alba, Dan Popescu și câțiva reprezentanți ai Legiunii XIII Gemina și ai trupei de daci. Printre invitații din acest an sunt trupe de reenactment din Roma, Maslomecz – Polonia și România – Alba Iulia, Cluj-Napoca și Zalău, care vor face demonstrații de lupte daco-romane, sâmbătă și duminică.
Festivalul începe vineri, 21 iunie, la ora 20.30, cu o paradă a torțelor, ce va avea loc pe pietonala dintre cele două catedrale din Cetate.
Sâmbătă seara va avea loc un concert Holograf, deschis de trupele Zadar, Bohemian Groove și Poarta 3, după care urmează un spectacol cu ritualuri și dansuri dacice, cu Nimfele Dace. Duminică seară, cei prezenți vor putea asculta muzică populară, interpretată de Ansamblul Folcloric al Județului Alba și interpreți din Alba.
„Legenda spune că pe Piatra Craivei se află capul lui Decebal. Proiectul nostru este unul de promovare turistică, istorică, culturală, un mod de a da o identitate unor zone cum este Cricăul și astfel am reușit să creăm o preocupare în ceea ce privește istoria locului și dorința de a fi mereu primii la concursuri. Ediția de anul acesta se desfășoară la Cricău, locul cel mai potrivit pentru astfel de evenimente, după părerea mea”, a spus președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.
Festivalul Cetăților Dacice conține și un