În perioada aprilie – iunie 2013, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, în parteneriat cu Secţia de Etnografie – Artă a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, Asociaţia Folkloriamo Mărţişor Rovigo – Italia şi Asociaţia ACASĂ Zaragoza Spania, a organizat a patra ediție a concursului Sărbătoarea Paștelui în ochii copiilor, la care au participat peste 350 de lucrări realizate de copii și elevi, individual sau în colectiv.
Câștigătorul de anul acesta al Trofeului Sărbătoarea Paștelui în ochii copiilor este eleva Elena Adriana Popa din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional Sfântul Sava – Bucureşti, coordonată de doamna Mariana Badea. Lucrarea sa transmite în modul cel mai sugestiv spiritul concursului și anume ideea de tradiție în mintea și sufletul tinerei generații, prin intermediul artei și a creativității.
De data aceasta, Concursul a depăşit barierele confesionale, etnice sau statale, reunind participanţi/coordonatori cu convingeri ortodoxe şi catolice, protestante, starovere / de rit vechi (ruşii lipoveni), chiar şi din rândul etniei turce sau tătare. Îmbucurătoare este și participarea românilor din comunităţile istorice (Cernăuţi) și din diaspora (Spania, Italia, Franţa). Impresionante au fost și varietatea mijloacelor de expresie și a materialelor folosite, de la artă culinară la Origami și pictură pe sticlă, de la ouă de ciocolată, la împletituri de răchită și butaforie. O veche vorbă românească spune că atunci când nu se vor mai auzi colinde de Crăciun şi când nu se vor mai înroşi ouă de Paşti va veni sfârşitul lumii. În speranţa că timpul mai este încă darnic, copiii şi adulţii de astăzi merg în locuri profane, dar în perioade sacre, spre a se ruga pentru sănătate, pentru fericire, pentru neuitare… Aduc cu ei un ou, un colac, un ştergar şi o fărâmă de suflet…
În perioada aprilie – iunie 2013, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, în parte