În România nu se va mai face niciun transplant de inimă cel puţin până în toamnă. Peste 70 de inimi care puteau salva vieţi s-au pierdut, pentru că la Institutul Inimii de la Târgu Mureş operaţiile de transplant au fost oprite.
Ministerul Sănătăţii nu a găsit până acum nicio soluţie care să deblocheze situaţia.
Institutul Inimii din Târgu Mureş rămâne închis până când şefii din Sănătate se vor pune de acord cu privire la condiţiile în care va fi dat în funcţiune.
La Ministerul Sănătăţii a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei de Transplant şi medicii care fac operaţii pe cord, pentru a găsi cele mai bune soluţii.
"Sunt convins că toamna aceasta, datorită intervenţiei Guvernului, problema va fi rezolvată şi, în mod sigur, se vor deschide şi alte centre de transplant", a declarat Victor Zota, fost director al Agenţiei de Transplant.
Proiectul de hotărâre prin care se decide realuarea activităţii la Institutului Inimii din Târgu Mureş este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Apoi, proiectul va putea fi discutat în şedinţa de Guvern.
Bani sunt, inimi sunt, dar la Institutul Inimii din Târgu Mureş nu se pot face transplanturi de cord. Motivul - instituţia nu are personalitate juridică.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor îl acuză pe medicul Raed Arafat că este vinovat de desfiinţarea spitalelor, inclusiv a Institutului Inimii din Târgu Mureş.
Arafat îi răspunde "şefului Inimii": Institutul există, funcţionează. Problema cu personalitatea juridică este închisă
Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara la mijlocul lunii, că, din datele sale, un număr de 55 de corduri - 20 în 2012 şi 35 în acest an - au fost irosite, după desfiinţarea Institutulu