Grigori Karasin, viceministrul rus de Externe, susţine că „reglementarea transnistreană practic este blocată“ din cauza faptului că „Chişinăul şi-a înăsprit poziţia şi renunţă nu numai la înţelegerile convenite în ultimii 20 de ani, dar şi la deciziile la care s-au ajuns după deblocarea, în septembrie 2011, a negocierilor oficiale în formatul 5+2“.
„Ambele contingente militare – cel de pacificatori din Zona de Securitate, cu un mandat clar negociat, şi grupul operativ de trupe ruseşti care păzesc depozitele de muniţii de la Colbasna – sunt derivate din nereglementarea conflictului – situaţie pentru care ambele părţi, inclusiv Moldova, poartă răspundere. Muniţiile din depozite nu pot fi evacuate din regiune în condiţiile în care reglementarea politică practic este blocată“, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe pentru Agenţia Ria Novosti.
„Pentru partea rusă este inacceptabil orice încercare de a arunca umbră asupra eforturile de pacificare ale Moscovei“, mai susţine Karasin. Oficialul rus s-a arătat deranjat şi de accentele puse de reprezentanţii Chişinăului în ultima vreme care „susţin că «militarii ruşi nu au statut de drept» şi mai nu sunt «ocupanţi»“.
„Pentru noi este inacceptabilă o astfel de logică, ea contravine Acordului de prietenie şi colaborare dintre Rusia şi Moldova, încheiat în 2001 şi prelungit în 2011, dar şi atmosferei de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două ţări, care s-a dezvoltat în ultimii ani“, a adăugat Karasin.
Ieri, Krasin s-a întâlnit cu ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Galbur, căruia i-a transmis „îngrijorarea Moscovei vizavi de planurile Chişinăului de a introduce modificări la regimul de trecere a liniei administrative de la „gradiţa“ cu Transnistria să nu afecteze interesele cetăţenilor ruşi“.