O delegaţie a Parlamentului European şi-a anulat miercuri o vizită prevăzută în Turcia, din cauza unor declaraţii foarte critice ale Guvernului turc la adresa PE. Între timp, manifestanţii turci caută noi forme de protest. Unele chiar inedite.
Trimisul special RFI la Istanbul, Laurenţiu-Diaconu Colintineanu
Se mai strâng grupuri de zeci, sute de oameni, care încearcă să se organizeze. În unele parcuri au existat chiar nişte tentative de a recrea ideea de Occupy Gezi, doar că trebuia să se întâmple în alt parc. Forţele de ordine sunt însă prezente în tot oraşul, nu lasă să se întâmple aşa ceva. Şi la Istanbul s-au mai tras miercuri câteva cartuşe de gaze lacrimogene, nu s-au mai folosit tunuri cu apă.
Miercuri a ieşit o statistică foarte interesantă, care spunea că în 20 de zile Poliţia turcă a folosit undeva la 3,2 tone de gaze lacrimogene. Un cartuş are 25 de grame, deci s-au tras sute de mii de cartuşe de gaze lacrimogene de către Poliţie şi s-a mai comandat încă un lot de o sută de mii, pentru că s-a epuizat stocul. Deci autorităţile se pregătesc şi ele, sunt conştiente că valul de nemulţumire nu s-a dus încă.
Elementul inedit care a început de luni şi pe care am putut să-l văd miercuri seară cu ochii mei este aşa-numitul "standing protest". Se strâng câteva sute, în unele nopţi chiar câteva mii de oameni în Piaţa Taksim, care au foarte mare grijă să nu blocheze traficul şi care stau pur şi simplu şi se uită la Centrul Ataturk. Asta este noua lor formă de protest, un protest silenţios, nu se scandează nimic, nu se mişcă nimeni, toată lumea stă. Istanbul, Laurenţiu-Diaconu Colintineanu, despre protestele din Turcia
O delegaţie a Parlamentului European şi-a anulat miercuri o vizită prevăzută în Turcia, din cauza unor declaraţii foarte critice ale Guvernului turc la adresa PE. Între timp, manifestanţii turci caută noi forme de prot