Andrew Haldane, înalt oficial în cadrul Băncii Angliei, a recunoscut în faţa comisiilor parlamentare că vina este a băncilor centrale
"Vreau să fiu clar. În mod intenţionat am umflat cea mai mare bulă speculativă din istorie pe bondurile guvernamentale"
Cel mai mare risc pentru stabilitatea financiară şi economia globală îl reprezintă o spargere dezordonată a bulei speculative din pieţele de bonduri, spune Andrew Haldane, înalt oficial în cadrul Băncii Angliei, care însă recunoaşte totodată că acest balon a fost umflat intenţionat de băncile centrale. Declaraţia, preluată de publicaţia britanică The Guardian, a fost făcută săptămâna trecută la Londra în faţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Preţurile titlurilor de stat au escaladat preţuri extreme, susţinute de tipărirea electronică de bani de către Rezerva Federală Americană şi Banca Angliei. Forţarea în jos a randamentelor prin pomparea de lichiditate a fost un risc pe care directorul pentru stabilitate financiară la Banca Angliei recunoaşte că îl resimte acut abia acum. "Dacă ar fi să singularizez ceea ce pentru mine apare ca cel mai mare risc pentru stabilitatea financiară globală în momentul de faţă, ar fi o inversare dezordonată a randamentelor bondurilor guvernamentale la nivel mondial", a declarat acesta.
Oficialul britanic spune că scăderile din ultimele două luni din pieţele de bonduri, care au condus la o creştere a randamentelor, reprezintă doar umbre a ceea ce s-ar întâmpla dacă Fed ar reduce stimulii. "Vreau să fiu clar. În mod intenţionat am umflat cea mai mare bulă speculativă din istorie pe bondurile guvernamentale. Trebuie să fim vigilenţi la consecinţele acestui balon care se poate dezumfla mult mai rapid decât altminteri ne-am fi dorit", a mai spus Haldane.
Afirmaţii grave, fără precedent
Depoziţia respectivă nu reprezintă primul ca