Exporturile slabe şi şomajul tot mai ridicat vor continua să limiteze creşterea, prelungind recesiunea în Zona Euro peste termenele anticipate anterior. Deşi există o serie de semnale pozitive în regiune, creşterea va fi aproape inexistentă anul acesta, în cazul în care BCE nu întreprinde măsuri substanţiale, conform raportului trimestrial Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF).
Raportul EEF estimează o contracţie de 0,6% pentru Zona Euro în 2013, reprezentând un declin uşor mai accentuat decât în 2012. O revenire foarte modestă este aşteptată pentru 2014, când PIB-ul va creşte cu 0,9%, respectiv cu aproximativ 1,5% pe an în perioada 2015-2017. Şomajul va atinge un vârf de 12,7% din totalul forţei de muncă din Zona Euro în primul trimestru al anului viitor.
Raportul semnalează de asemenea o schimbare a discursului celor care elaborează politici publice, de la o austeritate fiscală, la încredere în pârghiile fiscale. Se estimează că înjumătăţirea măsurilor de austeritate planificate în prezent ar face posibilă o creştere PIB de aproximativ 1% în 2014, de pe urma căreia, Grecia şi Spania ar beneficia cel mai mult. În plus, EEF consideră că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a încuraja reformele bancare ce ar permite finanţarea mai ieftină a împrumuturilor pentru IMM-uri.
Marie Diron, Senior Economic Adviser în cadrul EEF explică, „Sunt foarte puţine lucruri care ar putea îmbunătăţi creşterea în Zona Euro pe termen scurt. Reformele structurale care sunt implementate în special la periferie necesită timp pentru a avea un impact asupra PIB-ului. Cu toate acestea, relaxarea austerităţii fiscale înseamnă că anumite măsuri planificate, care ar fi putut limita semnificativ creşterea, au fost astfel evitate”.
Raportul estimează că şomajul va creşte la 12,7% în Zona Euro. Mai dificilă este situaţia şomajului în rândurile tinerilor, care se sit