Daca in mai cursul testa nivelul de 4,3 lei/euro spre bucuria platitorilor de rate in moneda straina, deprecierea brutala din ultimele saptamani pune in pericol intentia bancii centrale de a incepe relaxarea monetara si ii determina pe analisti sa isi ajusteze estimarile de curs pentru finalul anului.
Cursul s-a apropiat joi din nou de maximul anului, dupa o depreciere cauzata de anuntul Fed (banca centrala americana - n.r.) legat de reducerea progresiva a programul de stimulare economica.
Leul s-a depreciat accentuat si la inceputul lunii iunie, iar pe 7 iunie banca centrala a publicat o rata de schimb de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2012, insa joi cursul a urcat doar pana la 4,5340 lei/euro.
Ce estimeaza analistii pentru finalul anului?
Initial, ING Bank estima ca leu va incheia anul in jurul nivelului de 4,30-4,35 lei/euro, insa acum Vlad Muscalu, economistul sef al bancii, a anuntat ca prognoza a fost revizuita usor in sus, pana la 4,4 lei/euro. "De la foarte optimist cu privire la evolutia cursului am ajuns sa fiu un optimist moderat".
Si economistul sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, estimeaza ca pana la finalul acestui an cursul de schimb se va stabiliza la aproximativ 4,35 lei/euro si va ajunge la 4,25 lei/euro in 2014, potrivit unui comunicat transmis de banca.
In pofida deprecierii agresive a leului din ultima perioada, Muscalu este convins ca investitorii de portofoliu vor continua sa se uite la Romania, intrucat inflatia core deja incepe sa se tempereze.
"Titlurile de stat romanesti vor ramane atractive, chiar daca acum, dupa anuntul Fed, nu vor mai veni la fel de multi bani din SUA. Noi credem ca Romania arata bine si este atractiva", a precizat Vlad Muscalu.
Taie BNR dobanda la sedinta din 1 iulie? In plus, ING Bank isi mentine prognoza in ceea ce priveste relaxarea fiscala pe c