Parchetul general a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul fostului ministru Ioan Nelu Botiş, în dosarul în care acesta a fost cercetat pentru un posibil conflict de interese legat de angajarea soţiei sale în proiectul european "Şansa la demnitate".
Reprezentanţii Parchetului general au precizat, pentru MEDIAFAX, că s-a dispus NUP în cazul lui Botiş pentru că fapta nu există, dar şi pentru că acesteia îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
Contactaţi de MEDIAFAX, oficiali ai Agenţiei Naţionale de Integritate au declarat că nu pot spune deocamdată dacă vor contesta soluţia procurorilor, întrucât aceasta nu le-a parvenit.
Ioan Nelu Botiş a demisionat în 20 aprilie 2011 din funcţia de ministru al Muncii în contextul scandalului legat de angajarea soţiei sale în proiectul european "Şansa la demnitate".
Cu o zi înainte, Botiş anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia "Parteneriat Euractiv" Bistriţa şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei.
Scandalul privind proiectul "Şansa la demnitate" derulat de Asociaţia Parteneriat Euro-Activ din Bistriţa a izbucnit în luna aprilie 2011. Presa a relatat că soţia ministrului Botiş este implicată într-un proiect european finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Autoritatea de Management a acestuia fiind în subordinea Ministerului Muncii.
Imediat, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat pe Botiş la Parchet pentru conflict de interese.
Pe lângă ANI, şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla Ioan Nelu Botiş.
AMPOSDRU preciza, în 19 aprilie, că proiectul "Şansa la demnitate în care era consilier