Celebrele coronițe de flori, care la fiecare sfârșit de an școlar îi deosebeau pe cei mai buni dintre cei buni din fiecare școală, sunt pe cale de dispariție. Coronițe mai pot primi doar premianții de la gimnaziu. În unele școli, tradiția coronițelor este considerată desuetă.
Puțini sunt profesorii care mai țin la această tradiție. Coronițele au dispărut de la învățământul primar odată cu introducerea calificativelor în locul mediei generale. Așa se face că până în clasa a V-a nu se poate întocmi un clasament în funcție de rezultatele obținute. Toți elevii din ciclul primar primesc, la sfârșitul anului școlar, diplome pentru rezultatele obținute la școală, pentru concursurile la care au participat sau pentru abilitățile speciale dovedite la clasă. Cum nici la liceu nu se poartă coronița, anii de gimnaziu rămân singura perioadă în care această distincție mai poate fi acordată.
Școala “Vasile Alecsandri” este o școală la care se păstrează tradiția coroniței. “Sfârșitul anului școlar este un moment de sărbătoare și pentru noi, profesorii, și pentru elevi. Și cred că această sărbătoare nu ar fi întreagă, dacă nu ar fi și coronițele. Cel puțin la mine la clasă, purtătorii coronițelor sunt aflați abia la momentul premierii. De obicei, îi anunț pe părinți cu câteva zile înainte de premiere și îi rog să păstreze acest secret până la festivitate”, a spus profesoara Emilia Rândunică, diriginta clasei a V-a D de la Școala “Vasile Alecsandri”.
Coronițele au rămas și în mediul rural. “Festivitatea de premiere este, de obicei, un moment la care participă mulți membri ai comunității. Consider că aceste coronițe răsplătesc eforturile celor mai buni elevi. Este momentul lor de glorie și de mândrie”, a spus profesoara Corina Barcan, directorul școlii Adjudeni. Prețul unei coronițe începe de la 10 lei, pentru o coroniță cu flori din plastic sau una din f