Semnarea acordului privind înfiinţarea Institutului Cultural Român la Moscova, marcarea a zece ani de la semnarea Tratatului de bază şi promovarea intereselor energetice ale ţării noastre sunt câteva dintre punctele de pe agenda apropiatei vizite în Rusia a ministrului de Externe, Titus Corlăţean.
"Cred că era un lucru necesar (vizita la Moscova - n.r.), inclusiv pentru faptul că România este frontiera estică a Alianţei Nord-Atlantice şi a UE şi în mod necesar România trebuie să aibă un dialog funcţional cu Federaţia Rusă, în cadrul familiei euroatlantice, din care în mod clar, asumat şi dorit facem parte", a afirmat Titus Corlăţean la un post de televiziune. El a susţinut că o "relaţie normală" cu Rusia ar presupune vizite constante la nivel înalt, arătând că şi calitatea schimburilor economice depinde de contactele politice.
"Inevitabil se reflectă şi în evenimentele culturale care pot să schimbe imaginea sau percepţia într-o societate sau în cealaltă despre cealaltă ţară", a punctat oficialul. În context, el a precizat că pe agenda vizitei sale în Rusia figurează şi semnarea acordului pentru înfiinţarea Institutului Cultural Român la Moscova şi a Centrului Cultural Rus la Bucureşti.
"Există şi alte documente proiectate a fi semnate, există şi un eveniment cultural, care sper să se concretizeze şi care să marcheze o aniversare importantă - 135 de ani de relaţii bilaterale în plan diplomatic şi zece ani de la semnarea Tratatului de bază", a adăugat şeful diplomaţiei române.
Referitor la data de la care ar putea să înceapă să funcţioneze ICR la Moscova, el a făcut trimitere la "proceduri interne", cum ar fi semnarea unei hotărâri de guvern, identificarea şi alocarea unor resurse financiare. "Important este momentul politic, decizia politică, faptul că ajungem la acest acord de înfiinţare a celor două institute, centre culturale. Mai depa