Angajatorii maramureseni sunt obligati sa puna in aplicare masuri speciale pe perioada caniculei, pentru ca salariatii sa nu aiba de suferit din cauza activitatii derulate la temperaturi extrem de ridicate. Conform legislatiei, e obligatoriu sa se reduca intensitatea si ritmul activitatilor fizice, dar si alternarea pauzelor cu munca. In plus, angajatilor trebuie sa li se asigure pana la 4 litri de lichide/zi si chiar sa li se puna la dispozitie dusuri. Cei care nu respecta prevederile legale risca sa fie sanctionati.
Inspectorii de munca maramureseni au aratat ca pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie sa asigure pentru salariati, efectuarea examenului medical la angajare, dar si controlul medical periodic, pentru a se depista din timp contraindicatiile pentru activitatea la temperaturi extreme. In zilele cu temperaturi care depasesc 37 de grade Celsius, angajatorii sunt obligati sa le asigure salariatilor conditii potrivite de munca. Inspectorii de munca maramureseni au aratat ca masurile sunt importante, mai ales pentru persoanele care trebuie sa lucreze in soare sau in spatii cu temperaturi ridicate.
“Exista o alta categorie, respectiv ameliorarea locului de munca al salariatilor, aici discutam de reducerea ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei, alternarea efortului static cu cel dinamic si alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus. Pentru a mentine starea de sanatate, angajatorii au obligatia de a pune la dispozitia salariatilor intre 2 si 4 litri de lichide pe zi, acolo unde e cazul, discutam de constructii, e nevoie de asigurarea de dusuri si a echipamentului de protectie”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Pentru a vedea daca sunt respectate prevederile ordonantei