Moscova a declanşat ultimul asalt împotriva eforturilor republicii Moldova de a face un pas decisiv spre aderarea la Uniunea Europeană şi de a se smulge din sfera de influenţă a Rusiei şi a activat regimul marionetă de la Tiraspol care a decis să instituie o graniţă artificială pe Nistru şi să re-aprindă conflictul îngheţat în urmă cu 21 de ani. La Moscova, Ministerul de Externe a fost fooarte explicit reafirmând că “reglementarea problemei transnistrene este blocată” şi că trupele ruse nu vor fi retrase. În aceste condiţii, Chişinăul trebuie să privească adevărul în faţă şi să aleagă în ce direcţie doreşte să meargă: spre Vest împreună cu România sau spre Est, împreună cu Transnistria.
Ceva bizar se întâmplă la Bucureşti. Preşedintele Traian Băsescu ne-a informat luni seara că problema conflictului din Transnistria a fost discutată atât în CSAT (deşi nu figura iniţial pe agendă) precum şi cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev. Şi cu toate acestea, autorităţile de la Bucureşti şi, în special Ministerul de Externe au rămas tăcute cu privire la evenimentele de dincolo de Prut. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ar fi avut ieri, când a primit o delegaţie parlamentară moldoveană, să transmită un mesaj de solidaritate cu guvernul de la Chişinău, dar nu a scos o vorbă. Poate că presa de la Chişinău exagerează, dar când Deutsche Welle titrează “Pericol de război pe Nistru”, atunci cineva de la Bucureşti ar trebui să reacţioneze.
Seminţele conflictului
Săptămâna trecută, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret “Cu privire la frontiera de stat a republicii moldoveneşti nistrene”, care stabileşte limitele “graniţei” , în care a fost inclus şi oraşul Tighina, cu trei sate aflate sub jurisdicţia Chişinăului, printre care şi satul Varniţa. Conform decretului emis de Şevciuk, timp de câteva zile dup