Scris de Cristian Horgoș - Deşi subvenţia de la Stat a scăzut drastic, destui universitari orădeni nu renunţă la plata orelor „suplimentare”.
Senatul Universităţii din Oradea a picat „examenul financiar” care arată că se impun măsuri de austeritate ca urmare a scăderii, de la an la an, a subvenţiei de la Minister.
Consiliul de Administraţie format din rector, prorectori şi decani a evitat concedieri semnificative propunând încărcarea normei didactice pentru a se reduce plata cu ora. Însă o parte din senatori, inclusiv studenţii din Senat, s-au opus, propunerea căzând la doar trei voturi.
„Votul din Senat arată şi că nu s-a explicat şi înţeles situaţia căreia trebuie să-i facem faţă. Totodată, am semnale că în economia respingerii propunerii a cântărit decisiv votul negativ al studenţilor din Senat. Aceasta deşi aprobarea propunerii nu îi viza direct, spre deosebire de respingerea ei. Acum mă bazez pe colegii şefi de departamente că vor opera corect asupra normelor didactice. Altfel nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla”, ne-a declarat rectorul Constantin Bungău înaintea unei şedinţe programate ieri tocmai cu şefii de departamente.
Dezamăgit de prestaţia unor colegi, rectorul Bungău mai atenţionează că „sunt cadre care merită să părăsească Universitatea dată fiind activitatea lor ştiinţifică foarte slabă în ultimii 5 ani”.
Votul din Senatul Universităţii arată că facultăţile mai „bănoase”, gen Ştiinţele Economice sau Medicina, nu vor să se solidarizeze cu facultăţile mai „sărace” financiar şi care sunt dispuse să accepte curba de sacrificiu salarial impusă de diminuarea de la an la an a subvenţiei de la Ministerul Educaţiei.
Evitând nominalizările, rectorul Bungău ne-a schiţat astfel situaţia: „Sunt Facultăţi cu buget mai mare sau mai mic, funcţie de venituri şi cheltuieli. Cadrele cu grade superioare, conferenţiar sau profesor un