Grupurile de lobby ale bancherilor elveţieni au avut mai mult câştig de cauză decât autorităţile din Ţara Cantoanelor. Parlamentarii elveţieni au respins propunerea guvernului de a permite bancherilor să ocolească legea secretului bancar şi să ofere autorităţilor fiscale din Statele Unite informaţii cu privire la clienţii americani suspectaţi de evaziune fiscală.
Membrii camerei inferioare a parlamentului elveţian a respins propunerea cu 123 de voturi împotrivă. Doar 63 dintre reprezentanţii aleşi în această camera au votat pentru dezvăluirea informaţiilor cerute de americani. Decizia acestei camere a Parlamentului elveţian este contrară celei luate de camera superioară, care avizase propunerea cu 26 de voturi pentru şi 18 împotrivă.
Guvernul elveţian nu a pregătit încă un plan B, chiar dacă semnalele venite din rândul politicienilor arătau că solicitarea celor de la Washington ar putea fi respinsă. Mai mulţi parlamentari au acuzat partea americană că foloseşte o metodă extreme de agresivă pentru a-şi impune punctual de vedere, uitând că atât băncile elveţiene, cât şi angajaţii lor se expun la numeroase riscuri juridice, dacî ăncalcă legea secretului bancar.
În urma votului dat de parlamentari, băncile elveţiene ar putea face obiectul unor investigaţii penale demarate de procurorii americani. Aceste anchete vizează instituţiile care facilitează evaziunea fiscală, notează Bloomberg.
Până acum, mai multe bănci prestigioase din Elveţia au avut de suferit de pe urma aplicării legii secretului bancar. Cea mai mare bancă elveţiană, UBS, a fost déjà amendată cu 780 de milioane de dolari de autorităţile americane pentru că ar fi ajutat persoane şi firme din Statele Unite să îşi ascundă profiturile. De asemenea, Wegelin&Co., o altă instituţie de prestigiu din Elveţia, trebuie să răspundă în faţa judecătorilor americani acuzaţie