Comisia Europeană a anunţat joi declanşarea procedurii de infringement împotriva României pentru încălcarea directivelor UE privind achiziţiile publice în derularea CNADNR a licitaţiei pentru reabilitarea drumului naţional între Crasna şi Iaşi.
"Comisia Europeană a cerut astăzi României să respecte pe deplin directivele europene privind achiziţiile publice. Comisia argumentează că procedurile de licitaţii pentru o licitaţie de execuţie lucrări prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului naţional între Crasna şi Iaşi, au fost realizate prin încălcarea Directivelor 2004/18/CE şi 89/665/CEE", se arată într-un comunicat al instituţiei de la Bruxelles.
Procedura de licitaţii a fost gestionată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi a fost desfăşurată pe baza unei legi naţionale care s-a constatat ulterior a fi incompatibilă cu normele europene privind achiziţiile publice. Ca urmare, din anunţul de participare lipseau informaţii esenţiale, iar ofertanţii erau privaţi de dreptul lor deplin la un recurs efectiv, precizează Comisia Europeană.
Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor UE în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor. În cazul în care în termen de două luni nu se notifică măsuri prin care să se pună capăt încălcării legislaţiei UE, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie în privinţa României, se mai arată în comunicatul CE.
CNADNR informa în octombrie 2011 că a semnat contractul de "Proiectare şi execuţie Lot F: DN 24 Crasna - Iaşi", atribuit, în urma unei licitaţii deschise, asocierii Spedition Umb SRL & Tehnostrade SRL, cu o valoare totală de 195.176.947,25 lei fără TVA.
Finanţarea era asigurată de Guvernul României (55%) şi Banca Europeană de Investiţii (45%).
Contractul viza proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a drumului