Liceu, colegiu sau şcoală profesională. Este dilema absolvenţilor claselor a IX-a care şi-au aflat în aceste zile notele de la examene. În ciuda stereotipurilor, experţii spun că multe profesii care nu sunt la modă se plătesc mai bine decât cele obţinute după terminarea facultăţii
Până la sfârşitul acestei săptămâni, 36.000 de elevi îşi vor afla notele la examenele de absolvire a ciclului gimnazial. 66 de şcoli profesionale şi 46 de colegii au pregătit 16.000 de locuri la buget şi aproape 4.000 cu taxă.
Bunăoară, Şcoala Profesională numărul 1 din Chişinău pregăteşte cusători, croitori şi coafori, iar media de intrare pentru un loc la buget este accesibilă. „Primim la studii de frizeri cu media de la 7,5 în sus. Pentru restul specialităţilor luăm şi cu nota 6. Anul trecut, la frizeri, au fost trei elevi pe loc. În ultimul timp, la croitori şi cusători nu prea sunt doritori“, spune directorul şcolii, Anatolie Botnari.
La Şcoala Profesională numărul 8 din Capitală sunt aşteptaţi elevi cu orice medie pozitivă. „Luăm pe toţi cei care vor să îmbrăţişeze o profesie, chiar şi cu studii gimnaziale incomplete“, a menţionat directorul instituţiei, Ilie Pădureţ. De 68 de ani şcoala pregăteşte cusătorese şi croitorese, care vor urma să lucreze pentru comenzi individuale. Managerul spune că numărul doritorilor de a învăţa această profesie descreşte de la an la an.
CEREREA PIEŢII MUNCII
Chiar dacă elevii nu sunt interesaţi de ele, profesiile de cusător, croitor, operator de calculatoare, tractorist, vânzător, lăcătuş şi chelner sunt în topul meseriilor solicitate pe piaţa muncii, potrivit www.anofm.md. Acestea sunt însă ignorate în continuare de tineri, care optează pentru studiile la modă sau cele cu un concurs foarte mare.
„Acum avem nevoie de specialişti în protecţia mediului ambiant. Încercăm să echilibrăm cererea şi oferta. Cele mai so