Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că este de acord cu propunerea, adoptată luni de Comisia de revizuire a Constituţiei, ca parlamentarii să nu mai fie judecaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în primă instanţă.
Întrebat despre propunerea de eliminare a competenţei exclusive a instanţei supreme de a judeca speţele parlamentarilor, ministrul Justiţiei a menţionat că a fost de acord cu aceasta.
"Am fost de acord cu această propunere formulată de judecătorii Înaltei Curţi. Practic, aici nu este vorba decât de încercarea Înaltei Curţi de a reveni ceea ce este şi prin denumire - o curte de casaţie - şi anume de a reduce treptat judecata în primă instanţă pentru orice categorie profesională, orice formă de demnitate şi să se concentreze pe ceea ce înseamnă unificarea practicii", a spus Cazanciuc.
El a mai arătat că s-a ajuns la o "încărcare artificală" a Înaltei Curţi cu cauze care în mod normal se judecă la judecătorie sau la tribunal.
Întrebat dacă reprezentanţii instanţei supreme au solicitat această modificare, Cazanciuc a susţinut că "în cadrul discuţiei avute cu premierul şi conducerea Înaltei Curţi a fost exprimată această intenţie foarte clară, dorinţă foarte clară, a Înaltei Curţi de a se reduce competenţa după persoană şi de a rămâne doar ca o curte de casaţie".
Robert Cazanciuc a subliniat că acest lucru nu presupune că parlamentarii nu vor mai fi anchetaţi de Parchetul ICCJ, ci că nu va mai fi obligatoriu pentru infracţiunile comune ca acesta să facă urmărirea penală.
"PICCJ face această preluare a unor dosare ca formă de unificare a practicii, ca formă de sprijin pentru acele unităţi de parchet, unde nu întotdeauna ai suficiente resurse pentru a soluţiona anumite dosare. Dacă pentru înfăptuirea actului de justiţie este mai uşor să se instrumenteze un dosar l