Valentina Moraru, singura femeie din România care studiază șerpii: “Încerc să conving oamenii că şerpii sunt niște animale foarte frumoase care pot fi îndrăgite”
Interviu exclusiv de Elena Rotaru
Pe Valentina Moraru o cunosc de câțiva ani buni și chiar dacă am știut cu ce se ocupă, și că este singura femeie din țara noastră care studiază șerpii, domeniul de activitate și preocupările sale au fost mereu un subiect tabu pentru mine. De fapt, greșesc, nu tabu, doar neplăcut.
La cei 27 de ani ai săi, Valentina este absolventă de biologie și de geografie, are un master deja făcut, un proiect de doctorat și o mare pasiune: șerpii.
– Știu că fascinația și curiozitatea ta au pornit undeva prin copilărie, dar mă obsedează o întrebare: de ce șerpii?
– Până să descopăr această pasiune și mie mi-a fost frică de șerpi. Am început cu o ambiție, aceea de a-i demonstra profesoarei mele de biogeografie din Facultatea de Geografie, Universitatea din București, doamna prof. univ. dr. Maria Pătroescu, că nu trebuie să fii neapărat bărbat să poți face asta, ea susținând că nu este un domeniu pentru femei. Ulterior ambiția mea a devenit o mare plăcere.
– O întrebare de persoană ignorantă, de ce avem nevoie de șerpi?
– Aceeași întrebare mi s-ar fi adresat și dacă studiam păienjenii, căpușele, gândacii, viermii sau orice alte animale care provoacă repulsie oamenilor. Da, nu sunt animale plăcute și din punctul nostru de vedere considerăm că nu avem nevoie și că ne-ar fi mai bine fără ele. Însă, din punct de vedere biologic avem nevoie de toate, iar dispariția unui grup taxonomic ar duce la un dezechilibru total în lume cu grave urmări și asupra omului.
– Dacă eu aș spune simplu „șerpi”, tu ce mi-ai răspunde?
– Când aud cuvântul ăsta probabil ar fi vizibil că mi s-ar dilata pupilele și aș începe să te întreb eu: unde, cum și când ai văzu